Home » , » Contoh Tembang Macapat

Contoh Tembang Macapat

Written By Depid on Wednesday, February 29, 2012 | 2:22 PM

Alhamdulilah, siang ini saya baru kelar untuk berinternet. Meski hanya bermodalkan modem teman saya. Hehehe... Oke, melanjutkan posting yang kemarin mengenai sifat-sifat tembang macapat, kali ini saya mau share contoh tembang macapatnya. Oiya, sebelumnya, ini adalah tembang macapat buatan saya sendiri, so nggak mungkin dech ada yang nyama-nyamain.
Berikut tembang macapatnya:

ASMARADHANA
Duh wong wadon sing dak pikir
Wengi iki lagi nyapa
Aning kutha Ponorogo
Aku pengen nemu tresna
Ka kowe duk wong liya
Karya mukti wong ayu
Pun arimami asmara

KINANTHI
Dina iki aku mujur
Oleh biji apik-apik
Saka pelajaran jawa
Matur suwun Bapak Nadhiv
Pun awehan dhateng kula
Kula inget sampek mati

POCUNG
Bali ngudi ilmu kok langsung turu
Ora ngganceng apa
Gawean mung wira-wiri
Dhuh cah bagus elinga marang wong tua

MIJIL
Penguasa aja mung umbar janji
Ora ngganceng ndonya
Urip mung mikir awake dhewe
Aja mung dolan nang luar negeri
Mbokya padha tangi
Pikirna rakyatmu

GAMBUH
Budhal mancing esuk
Nunggu iwak sing glagepan metu
Nganti semene kok ora mbarokahi
Dhuh Gusti, tibak e kleru
Lali ora mbasang laron

MASKUMAMBANG
Awit biyen lan saiki aku tresna
Nang sliramu siji
Tapi ora ko tanggepi
Malah ninggalake tresna

PANGKUR
Jam pitu budhal sekolah
Kaya ngene rasane dadi murid
Wira-wiri saben esuk
Angudi kapinteran
Durung uwis lamun durung antuk biji
Biji saking Bapak Guru
Yaiku sing dak karepna

SINOM
Cah iku jenenge Ana
Ana anake priyayi
Cae ngerti tata krama
Nang wong tua ngajeni
Marang kanca apik
Yen ketemu uwong ngguyu
Dheweke tresna kanca
Uga ora tau iri
Sabendinane Ana iku semangat

DURMA
Anake Pak Slamet jenenge Arjuna
Sekolah kelas siji
Sipate ra cetha
Gawe Bapa murka
Arjuna ora mbejaji
Gawene nyiksa
Yen cedhek dijaraki

MEGATRUH
Kok kaya ngene abote urip iku
Wis usaha ora kasil
Ndadekne atiku alum
Dhuh, nyapa kok ora kat wingi
Saiki gur plonga-plongo

DHANDHANGGULA
Getih kang wis netes saka Rama
Bebasan rai kang pucat pasi
Sing gedhe pengorbanane
Amung kanggo awakku
Saka Rama sing dak tresnani
Sak dhuwure bantara
Mili kaya banyu
Gedhe sak gedhene arga
Sak lawase dak simpen sajroning ati
Matursuwun dhuh Rama

Gimana? lengkap sudah kan? Bagi temen-temen, ini saya share sebagai accuan saja untuk teman-teman yang mau membuat tembang macapat. Ingat, tembang macapat ini tidak angger (ngawur) buatnya. Harus sesuai dengan sifatnya masing-masing dan aturan guru gatra, guru lagu, dan guru wilangannya.

Oke, selamat berinternet ria di sini. Untuk yang mau memberi masukan atau requesting contoh tugas-tugas, bisa comment di blog ini..

27 comments:

  1. @sastra.jawa: Hahaha.. :D ini buatan sendiri, maklum kalau kalimatnya berantakan

    ReplyDelete
  2. terus artinya gimana

    ReplyDelete
  3. @Anonim: Artinya yang mana ya? ini kan karya sendiri, kalimatnya juga masih enak2 untuk dipahami.. :)

    ReplyDelete
  4. mksih tugas kku selesai :):

    ReplyDelete
  5. @gabriella: Sama sama.. memangnnya sekolah dimana?

    ReplyDelete
  6. wah nih judul nya apa saja gan?
    pusing nih nebak tema nya gan :)
    Nama: no name

    ReplyDelete
  7. Aduh,apakah tembang ini benar,soalnya di sekolahku yang gambuh,nadanya gk kaya gitu ?

    ReplyDelete
  8. @Anonim: Itu aku buatnya nggak ada judulnya gan, soalnya itu buat berdasarkan kata hati dan sifat2 tembang macapat

    ReplyDelete
  9. @Meysin Hancien: InsyaAlloh betul, itu aku buatnya sesuai guru lagu, guru wilangan juga.. :)
    Ada juga macapat itu 1 judul ada 2 versi. Nah, mungkin bedanya pnya mu dan aku di situ

    ReplyDelete
  10. ..alhamdulillah,blog ini sngt m'bntu q mmbwat tgs b.jawa :D

    ReplyDelete
  11. kurang artii dari masing-masing tembangnyaa!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. @Anonim: Alhamdulillah bisa membantu....

    ReplyDelete
  13. @Anonim: Kalau soal artinya, bisa di buat sendiri sendiri. Soalnya kalimat kalimat dalam tembang saya tersebut kalimatnya mudah di pahami... Selamat mengartikan sobat...

    ReplyDelete
  14. Artinya mana?
    kalo kya gini mana ngarti cba?

    ReplyDelete
  15. @elvietta prastika: Ini kan kata kata nya enak di pahami...

    ReplyDelete
  16. aku biyen iso pucung karo mijil :D

    ReplyDelete
  17. @giriayoga: Gua bisanya sekarang cuma asmaradhana.., ulu mah dhandhanggula bisa...

    ReplyDelete
  18. pinter yacch

    i like iit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya sekedar mencoba mebuat ini dulu dengan ketentuan tembang yg ada pastinya

      Delete
  19. asmarandhana

    Karya mukti wong ayu
    Pun arimami asmara
    artinya apa itu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, sudah lupa nih... itu jaman saya saat SMA

      Delete
  20. Pangkur yang 'angudi' sama 'lamun' itu artinya apa ya??

    ReplyDelete
  21. siip dah. makasih yah. tapi kok ada blog lain yang isinya sama persis kayak gitu yak? kalimat2nya pun sama persis.. jadi ini aslinya yang buat siapa yah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak ada? Wah... padahal ini bener-bener really buatan saya ketika duduk dibangku SMA. Tembang ini pun sudah di nilai juga sama Guru Bahasa Jawa saya

      Delete